Mediaviittaukset
Olemme keränneet tähän viittauksia ET-opetukseen mediasta.
Opetushallituksen uusien ohjeiden luonnokset koskien katsomuskasvatuksen ja uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen sekä yhteisten juhlien ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestämistä ovat olleet lausuntokierroksella. Vapaa-ajattelijain liiton lausunnossa 21.4. mm. esitetään uskonnollisten tilaisuuksien siirtämistä koulu- ja päiväkotipäivistä vapaa-ajalle. ELÄMÄNKATSOMUSTIEDON osalta painotetaan oikeutta vaihtaa katsomusainetta peruskoulun aikana, myös oikeutta olla pois uskonnonopetuksesta sekä tiedottamista huoltajille kun uuden ET-opetusryhmän perustaminen on […]
Peräti 79 prosenttia suomalaisista – 86 prosenttia nuorista – kannattaa sitä, että myös kirkkoon kuuluvat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa (ET) uskonnon sijasta. Taloustutkimuksen elokuussa 2021 toteuttama haastattelututkimus tehtiin 1003 henkilön satunnaisotannalla 15–79 -vuotiaista.
Suurin osa suomalaisista muuttaisi koulujen uskonnonopetusta – elämänkatsomustiedon opettaja: “Uskonto sanana voi olla jollekulle iso peikko.
Koulun lukuvuoden vaihdos on paras ajankohta ilmoittaa, että oppilas siirtyy uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Peruskoulun elämänkatsomustieto (ET) on uskontokuntiin kuulumattomille ensisijainen katsomusaine.
Pienet uskonnot ja myös kirkkoon kuulumattomat vastustavat erillisopetuksen vähenemistä.
Pitäisikö uskonnonopetus ja elämänkatsomustieto lakkauttaa ja yhdistää kaikille yhteiseksi oppiaineeksi? Ei pitäisi, sanoo kirjailija ja elämänkatsomustiedon opettaja Arno Kotro.
Ortodoksiseen kirkkoon kuuluva yläkouluikäinen nuori olisi halunnut lukea elämänkatsomustietoa, mutta se ei onnistu. Vapaa-ajattelijain liitto kummeksuu.
Tuomas Rantanen erosi konservatiiviselta tuntuvasta kirkosta, mutta tahtoo lastensa opiskelevan uskontoa.
Uskonnonopetuksen nykymuoto herättää paljon keskustelua. Kokemuksia kerätään nyt uskonnon ja elämänkatsomustiedon yhteisopetuksesta. Yhteisopetusta annetaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Joensuussa ja Turussa.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.) mukaan tulevaisuudessa kannattaisi pohtia uskonnon opetuksen avartamista elämänkatsomustietokasvatuksen suuntaan, jotta eri uskontokuntien edustajat voisivat osallistua samaan opetukseen. Myös Helsingin Muslimien Yhdyskunnasta löytyy kannatusta ajatukselle, sillä muslimit opettavat omaa uskontoaan itse moskeijoissa.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) mielestä moniuskontoisessa ja –kulttuurisessa yhteiskunnassa olisi syytä tarkastella uskontokuntien mukaan eriytetyn uskonnonopetuksen asemaa yleisessä koulutusjärjestelmässä.
Monessa kaupungissa suunnitellaan eri uskontojen ja elämänkatsomustiedon opettamista kaikille samassa ryhmässä. Kulosaaren yhteiskoulussa Helsingissä yhteisopetusta on annettu viime syksystä. Nyt vastaavaa aiotaan kokeilla kahdessa yläkoulussa Turussa.
Koulukeskustelussa vaaditaan yhä kovemmin äänenpainoin, että uskontojen opetus ja uskonnottomille tarkoitettu elämänkatsomustieto pitäisi sulauttaa yhdeksi, kaikille yhteiseksi aineeksi. Yleinen ajatus on, että uusi aine olisi yleissivistävää uskontojen esittelyä. Yksi olennainen näkökohta tuntuu jatkuvasti unohtuvan: katsomukselliset kysymykset eivät enimmäkseen ole uskonnollisia.